Lato jest pięknym czasem, który zachęca do wyjścia z domu i zrobienia pikniku wśród zieleni. Świeże powietrze pobudza apetyt, a oprócz przekąsek wystarczy zabrać ze sobą tylko uśmiech. Przygotuj koc oraz wiklinowy koszyk i skorzystaj z naszych przepisów. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka smacznych pomysłów na smażone przekąski.
Jakie przekąski zabrać na piknik?
Letnia aura sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Kwitnące łąki, przestronne plaże i miejskie parki to świetne miejsca na piknik. Nie musisz wyjeżdżać za miasto, aby się zrelaksować. Po prostu poszukaj przyjemnego zakątka wśród zieleni. Weź ze sobą przysmaki, które skutecznie zaspokoją głód i umilą odpoczynek z bliskimi osobami. W ciepłe dni najlepszym rozwiązaniem są dania przygotowane już w domu, bo nikt nie ma ochoty na spędzanie czasu przy rozgrzanym grillu. Najlepiej zdecydować się na kilka przekąsek różnego rodzaju. Lekkie sałatki i owoce są mile widziane. W wakacje najlepiej sięgać po ciasta oraz desery z owocami sezonowymi. Silniejszy głód zaspokoją sałatki makaronowe i bułki z soczystym mięsem oraz warzywami. Zwykłą bułkę zastąp delikatnym i chrupiącym croissantem, a zyskasz idealny pomysł na randkę. Wytrawne przekąski, również smażone, ale serwowane na zimno, mogą smakować niepowtarzalnie i sprawią, że piknik pozostanie w pamięci na długo. Zainspiruj się naszymi przepisami, a kiedy ułożysz całe menu, po prostu wybierz się w plener, aby je skonsumować.
Corn dog – hot dog na patyku
Corn dog jest amerykańskim daniem ulicznym, które cieszy się dużą popularnością. W Polsce nie jest jeszcze dobrze znane, dlatego zachęcamy do spróbowania. To kiełbaski lub parówki pokryte ciastem kukurydzianym i smażone w głębokim oleju. Skorzystaj z przepisu dostępnego na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/corn-dog, a piknik na pewno się uda. Corn dog ma tę zaletę, że jest na patyku. Dzięki temu nie potrzebujesz sztućców i możesz uniknąć pobrudzenia rąk. Świetnie smakuje z dodatkiem musztardy, keczupu lub dowolnego sosu. Dobrym pomysłem jest sos barbecue lub czosnkowy. Jeżeli chcesz stworzyć pełniejsze danie, przygotuj ulubioną sałatkę.
Pakora – warzywna przekąska kuchni indyjskiej
Pakora stanowi znakomitą przekąskę dla całej rodziny, a smakowanie jej na świeżym powietrzu wśród zieleni zapewnia jeszcze przyjemniejsze doznania. To potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej, która jest niezwykle aromatyczna i wyrazista. Przygotuj różne warzywa, takie jak: papryka, marchew, kalafior, brokuł. Możesz sięgnąć też po czerwoną cebulę. Podstawę pakory stanowi ciasto na bazie mąki z ciecierzycy, w którym obtaczamy warzywa. Szklankę mąki z ciecierzycy wymieszaj ze szklanką wody, dodaj sól, kurkumę, curry i kmin rzymski. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Na patelni lub w innym szerokim naczyniu rozgrzej olej. Kalafior i brokuł podziel na różyczki. Paprykę oraz marchewkę pokrój w paski. Cebulę najlepiej pokroić w ćwiartki. Wszystkie cząstki obtocz w cieście, a następnie smaż na oleju do uzyskania złocistego koloru. W ten sposób zyskasz pewność, że panierka będzie chrupiąca. Po zdjęciu z patelni odsącz warzywa z tłuszczu, układając je na papierze. Pakorę warto połączyć z sosem. Sprawdzą się wszelkiego rodzaju jogurtowe dipy.
Saganaki – serowy przysmak kuchni greckiej
Saganaki stanowi doskonały wybór na piknik dla osób lubiących kuchnię grecką lub po prostu chętnie sięgających po sery. Przekąskę przygotowuje się z takich serów jak feta lub halloumi. Wyróżnia się prostotą oraz wyrazistym smakiem. Przyrządzanie saganaki rozpocznij od rozłożenia trzech talerzy. Na pierwszy nasyp mąkę. Na drugim umieść ubite jajko z mlekiem, a trzeci potrzebny będzie na bułkę tartą. Ser pokrój na paski o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Kawałki sera obtocz w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej, czyli w klasycznej panierce. Tak przygotowane kawałki sera kładź na rozgrzanej patelni. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aby uzyskać złocisty kolor. Możesz podać z dowolnym sosem oraz sałatką.